Hvordan begynner man med laiv? (Froybot)
Modelljobbing Klær Laiv Levende historie Nerding Dyr Tyskland Annet

Hvordan begynner man med laiv?

Jeg får dette spørsmålet relativt ofte, så nå er det vel på tide å si noe om denne særdeles episke hobbyen. :)

(Hvis du ikke vet hva laiv er, kan du lese om det på Laivfabrikkens nettsider her.)

Svaret er at du melder deg på et arrangement og drar på det.
Så enkelt og så skummelt er det. Men jeg skal utbrodere.

Gå inn på laivkalenderen på laiv.org og finn et arrangement du har tid og lyst og, ikke minst, råd til. Utgiftene blir i praksis vanligvis mye større enn påmeldingsavgiften pga reise og innkjøp av utstyr.
Meld deg på og betal avgiften (førstemann til mølla og alt det der).
Gjør forberedelsene som kreves og gled deg. 
Møt opp i god tid og ha det gøy!
Og til slutt, ikke la være å få med deg afterlaiven. Meget viktig del av opplevelsen! ;)

Slik pleier mine laivforberedelser å se ut. Du ville sett panikk i øynene mine hvis jeg hadde snudd meg for kameraet. :P

Det er ingen organisasjon du må bli med i (men de finnes, og kan være helt ålreite), det er ikke noe nåløye du må gjennom. Du må ikke være en talentfull skuespiller eller gjøre ting du ikke er komfortabel med (selv om det kan være gøy). Er du en normalt oppegående person med god fantasi som klarer å skille fantasien fra virkeligheten, og respekterer reglene som blir satt, så er du velkommen. Laivmiljøene rundt om i landet er, i det store og hele, veldig mangfoldige. Takhøyden er stor og du vil finne folk i alle aldre og av alle typer.

Det er forferdelig vanskelig å generalisere, så det skal jeg prøve å unngå, men jeg tror jeg trygt kan påstå at laivere generelt er veldig imøtekommende mot førstegangslaivere, og gjerne vil dele hobbyen sin med likesinnede. 

Men laiv er en hobby med mange finesser, nyanser og variasjoner som det kan være vanskelig å få oversikt over. Kommunikasjonen mellom arrangører og spillere, eller mellom spillere og andre spillere for den saks skyld, er ikke alltid like bra. Her gjelder det å være litt obs og ikke være redd for å stille spørsmål. Som fersking kan det være vanskelig å vite hva man kan forvente og hva som kreves av en som spiller, så derfor er det alfa og omega å ta kontakt med arrangørene og medspillere tidlig. Er det et forum eller en facebookgruppe, så delta gjerne der!

Det er veldig stor variasjon i hva slags laiver som blir arrangert i Norge (og resten av Norden). Man har teltlaiver i dagesvis i skogen med orker og alver og latexvåpen hvor du må ordne alt av mat og fasiliteter selv, mens andre foregår i en by èn dag med minimale forberedelser. Og alt der i mellom! Jeg vet mange skremmes vekk ved tanken på å måtte sy og fikse masse, eller ikke har lyst til å sove ute og fryse på et vondt liggeunderlag og våkne i en søledam, men det er virkelig ikke nødvendig for å være med. Man må bare velge seg arangementer med omhu, og muligens være villig til å reise et stykke... Gjør research på arrangørene, hvem er de, hvor gamle er de, hva har de gjort før, ligger det anmeldelser av tidligere laiver de har holdt under Terningkast på laivforumet? (de trådene er ikke alltid like objektive, men de er bedre enn ingenting)  Det krever litt innsats, men det er verdt det.

Dette er et tema det skrives om i det uendelige, så jeg skal gi meg her. Men still meg for all del spørsmål, jeg svarer gjerne!

Laiv er en hobby som kan være utrolig givende, spennende, sosial, morsom, engasjerende og opprivende! I de (gulp) 14 årene jeg har holdt på med dette har jeg opplevd utrolig mye gøy jeg ellers aldri ville kommet i nærheten av.
Laiv er min ekstremsport.
Jeg kan ikke anbefale det sterkt nok! ;-)

Linker:

Laiv.org 
Laivkalenderen
Laivforum
Laivgalleriet 

Laivere (FB-gruppe)

Onsdagspils for laivere i Oslo
Laivfabrikken i Oslo

Laivfabrikken i Trondheim

Laiv i Bergen (FB-gruppe)

Nordic Larp Wiki

 

Edit: Danske Claus Raasteds artige podcast "So you want to spread the larp revolution?". Anbefales! ^_^


 

Random laivbilder! Bare fordi.

Tjenerskap på Stiff Upper Lips, tatt av Andreas Berg i 2005, 
flere inlaiv-bilder tatt med tidsriktig utstyr av finnes her.

Winter-familien, undertakers i en liten 
frontierby i Wyoming i 1887. Tatt av Britta.

Familien Middelfart i 1829 på Norges Dæmring, bildet tilhører Veronica Sæther.

Dumpet ved alteret på Marcellos Kjeller i 2010, tatt av Li Xin.

Jeg har aldri følt meg så fin. (Jeg ljuger) Fra Laws of Love i 2010, tatt av Therese.


 

10 kommentarer

Lovelyliller.com

04.04.2013 kl.17:18

er sikkert dødsgøy å holde på med. gjorde en del når jeg var kid. alver <3

Katrine

04.04.2013 kl.17:28

Bra du skriver litt om det :)

Jeg kjenner jo mange laivere nå, men jeg tror nok at jeg holder meg til viking reenactment selv. Dog, det er mange laiver som høres artige ut :)

Frøydis Sylvestris

04.04.2013 kl.17:30

Katrine: Trondheim har et veldig bra laivmiljø etter hva jeg har hørt! Er veldig glad i vikingreenactment også, det blir jo en del overlapping i de miljøene. Det er koselig! ^:^

Katrine

04.04.2013 kl.17:39

Ja, jeg har inntrykket av det! Jepp, det er ganske mye overlapp mellom laivere her og medlemmer i vikinglaget :)

~Marina Aurora~

04.04.2013 kl.19:24

Har alltid lurt litt på hva en laiv er egentlig, så bra at du forklare litt mer om det nå, også gikk jeg inn på nettsiden og skumleste litt, og det virker jo helt utrolig gøy! Virkelig noe jeg kunne tenkt meg, men blir fort mye styr for meg som ikke har så bra økonomi + bor hjemme enda på et bittelite sted (flytter til Trondheim til våren though) også kan jeg ikke sy skikkelige kostymer heller, så det blir nok sikkert ikke før mange år inn i framtiden, er så mye annet jeg kunne tenkt meg å begynne på og lære først. Minner egentlig litt om vanlig rollespill også denne laivingen, kjæresten min driver jo med det sammen med en kameratgjeng av og til.

Frøydis Sylvestris

04.04.2013 kl.19:38

~Marina Aurora~: Ja, det med økonomi og geografi er selvfølgelig et problem for mange! Fordelen med laiv er at det er en hobby uten utløpsdato - man blir aldri for gammel til å være med. :)
Det stemmer det, laiv har sprunget ut fra bordrollespill! Mange har rollespill som sin "gateway drug" inn i levende rollespill. :)

Heresetai

05.04.2013 kl.12:49

Kjempeflott skrevet! Du omfatter i alle falle det jeg personlig synes er det viktigste å fortelle om laiv til de som står på utsiden og lurer på hva det er :) Forøvrig kan jeg backe opp at Trondheim har et supert laivmiljø! Jeg var på min første laiv der oppe i fjor vår, og ble umiddelbart forelsket. Nå laiver jeg der oppe så ofte jeg kan.

Og trololo til kakebildet! Det kommer aldri til å slutte å være morsomt ;)

Frøydis Sylvestris

05.04.2013 kl.14:56

Heresetai: Godt å høre. :D Hahaha, ja de bildene fra Laws of Love er utvilsomt blandt de beste laivbildene jeg har av meg selv. Dx *fnise*

°Vinterperle°

05.04.2013 kl.17:24

Jeg har egentlig lenge hatt lyst til å være med på laiv, men kjenner liksom ingen som driver med det, dermed aldri blitt ordentlig introdusert for eller prøvd det. Snakka litt med kjæresten etter at jeg leste dette innlegget i gårkveld, og han mente laiving var som skapt for meg - da jeg er en drama-, sy- og naturperson :p Lurer på om jeg ikke skal undersøke dette litt grundigere nå som jeg vet mer :)

Frøydis Sylvestris

06.04.2013 kl.12:48

°Vinterperle°: Uh, gjør det! ^_^ Bare si ifra hvis jeg kan hjelpe deg med noe!

Skriv en ny kommentar

Frøydis Sylvestris

28, Oslo

Laiving, vikinger, historiske puslerier, urter og planter, gaming, nerding, tidsreiser, pene og litt mindre pene klær, gamle hus og pusekatter.

Kontakt: f.labowsky alfakrøll gmail.com
Profilbilde @ Anette Schivebloglovinhits