Skvallerkålsuppe - if you can't beat it, then eat it! (Froybot)
Modelljobbing Klær Laiv Levende historie Nerding Dyr Tyskland Annet

Skvallerkålsuppe - if you can't beat it, then eat it!

Skvallerkål (Aegopodium podagraria), enhver hageeiers bane, er (som de fleste sikkert har hørt) egentlig en grønnsak som hanseatene i sin tid tok med seg til Norge ( i hvertfall ifølge mine upålitelige kilder. Andre sier munker i middelalderen, så hva vet vel jeg). 

Vi mennesker er så rare! Her strever vi med å dyrke vriene salater og kranglete gulrøtter, og så har vi en helt fantastisk grønnsak som er umulig å utrydde og som attpåtil utkonkurrerer alle andre ugress! Vi er rare.
Det samme gjelder jo forsåvidt også brennesle, men skvallerkålen biter deg i hvertfall ikke i nesa hvis du prøver å plukke den uten verneutstyr...

Etter å ha kjempet mot den, bestemte jeg meg i dag for heller å nyte den!  Akkurat nå er det ideelt å høste, for det er de ferske skuddene man vil ha. Helst de som ikke har sprunget ut skikkelig ennå, men litt eldre blader er gode de også. Om nom!

Jeg improviserte frem en helt basic oppskrift på suppe, basert på flere oppskrifter jeg fant på nettet, og endte opp med dette:

3 dl finhakket skvallerkålblader (ta bort stilkene!)
1 ss smør
1 ss maisenna
1 ts finhakket løk
3 dl vann
2/3 av en hønsebuljongterning
1 dl fløte (jeg brukte laktoseredusert) 
Salt og pepper

Smelt smøret  i en kjele, ha i løken, og la det frese litt (må ikke bli svidd!).
Rør inn maisennaen.
Ha på vannet, og kok opp.
Ha i skvallerkål , fløten og buljong.
Småkok i 10 minutter, ha i salt og pepper.

Dette er en ganske liten porsjon, men det fòret tre personer likevel. Overraskende mektig! Jeg tror jeg til neste gang skal være enda mer nøye med finhakkingen, ha i litt mindre buljong og la det koke enda litt mer. Egentlig skal man kjøre over med stavmikser til slutt, men jeg liker egentlig å tygge på blader, jeg. :p
Suppa kan gjerne serveres med hardkokt egg eller litt brød. Krutonger, kanskje?
Det finnes massevis av ting man kan bruke skvallerkål til, feks paier, gratenger og pesto. 
Og man kan gjerne fryse den ned, men husk å forvelle den først. Jeg er fristet til å fryse ned massevis og kose meg til vinteren, for dette var faktisk veldig godt! 

6 kommentarer

mimose

01.05.2011 kl.00:15

så vittig! jeg og bestemor lukte svallerkål idag, og vi ble enige om å lage suppe/stuing av det så fort vi fikk sjansen. det er jo tross alt mat som bare venter på og bli plukket! vi spiste en del vaskede blader som salat ifjor, men det ble med det. (vi jobber så mye ellers alle sammen her hjemme, så hageluking blir ikke prioritert først egentlig - hagen virkelig bugner av fine grønne, litt irriterende skvallerblader)

denne oppskriften var slettes ikke dum! tipper jeg stjeler den :3

lovelyliller.com

01.05.2011 kl.01:12

har aldri smakt :)

Naviana

01.05.2011 kl.11:19

Så flott! :) Jeg bor i en liten steinhytte i alpene for tiden, og spiser selvplukkede ville vekster hver dag ^^ Det er også litt skvallerkål å finne.

Den Grønnkledde

01.05.2011 kl.12:45

O, dette så både litt småskummelt, og veldigveldig sunt ut! Jeg er nok en av de som må bli mye flinkere til slikt. Det er jo i grunn litt unaturlig og merkelig å være omgitt av en masse spiselige og sunne ting, og ikke benytte seg av dem. :s Må finne meg en bok om spiselige vekster for newbs. ^^ Takk for inspirasjon!

~°Nilenna°~

05.05.2011 kl.00:22

Hihi, det samme sa pappa her en dag, når vi var ute å luket! ^^ At eneste måten å bli kvitt det på var å spise det... Ikke smakt enda da. :)

Ellen Kristine Martinsen

28.06.2014 kl.10:25

Morsomt, tror jeg skal prøve det som forrett idag, da jeg har masse skvallerkål i hagen.

Skriv en ny kommentar

Frøydis Sylvestris

30, Oslo

Laiving, vikinger, historiske puslerier, urter og planter, gaming, nerding, tidsreiser, pene og litt mindre pene klær, gamle hus og pusekatter.

Kontakt: f.labowsky alfakrøll gmail.com
Profilbilde @ Anette Schivebloglovinhits