En (noe forsinket) liten rapport fra Mittelpunkt2010 (Froybot)
Modelljobbing Klær Laiv Levende historie Nerding Dyr Tyskland Annet

En (noe forsinket) liten rapport fra Mittelpunkt2010

Bedre sent enn aldri? Ehm.

Først og fremst: Jeg har aldri tatt meg bryet med å forklare hva laiv er på denne bloggen, fordi jeg liksom antar at den neven lesere jeg har er folk jeg kjenner og som dermed vet utmerket godt hva det er, og sikkert er laivere selv.. For en ganske fin forklaring sender jeg herved alle noobs til Laivfabrikken sine hjemmesider: http://laivfabrikken.no/hva_er_laiv.html  :D 

Først et par harde fakta til de som vurderer å dra på fremtidige Mittelpunkter:
1. Do it.
2. Jeg vet ikke deltagerantallet, men tipper vi var under 100.
3. Oversiktelig og enkelt å delta på.
4. Ca 50% av programpostene var på engelsk. Noe ble spontant holdt på engelsk fordi det var stor interesse blandt ikke-tysktalende. Hovedspråket på konferansen var et engelsk som etterhvert ble til et slags salig esperanto-språk i all vår språkforvirring.
5. Av utlendinger der var det folk fra Danmark, Finland, Frankrike, Italia og meg som eneste nordmann. Hvis det var andre nasjonaliteter der så fikk jeg det ikke med meg. >.<
6. Alle digger utenlandske laivere.
7. Doooo iiiit!

Det er egentlig litt vanskelig å oppsummere laivkonferanser, har jeg innsett. Jeg har dog bare vært på to, så jeg er jo ingen veteran akkurat. Men jeg har laivet i snart 11 år, og føler at jeg har en del innsikt og oversikt over hobbyen vår. Mye av Mittelpunkt ble for min del tilbrakt med å diskutere likheter og ulikheter mellom forskjellige lands laivtradisjoner, skaffe meg en god oversikt over tysk laiv, og prøve å bli kjent med folk. Jeg vil jo så gjerne på laiv-ferie, og da hjelper det om man kjenner arrangørene litt! Jeg har dermed i hvertfall èn laiv i sikte til høsten, Tulderon (http://www.tulderon.de/), en serie bylaiver på en stort borganlegg. Jeg så en liten dokumentarfilm og ble sjarmert. Ah. (Link nederst på dette innlegget)

Jeg ble positivt overrasket over hvor stor variasjon det er i tyske laiver, eller "con's" som man kaller dem. At det er ganske stort her nede visste jeg jo fra før av (ca 20-30 000 aktive spillere, ørtenvis arrangementer i året), og selv om det mest populære er svære, avanserte fantasylaiver, så finner man også mindre laiver i alle mulige sjangere som ligner mer på hva jeg er vant til fra Norge - det gjelder også måten de er arrangert på.

Fordi: Den Tradisjonelle Tyske Laiven arrangeres ganske så radikalt anderledes enn norsk (og nordisk) laiv. Ikke rart jeg var forvirret på forhånd.

Tyske laiver har regelsystemer. Ordentlige regelsystemer. Du kan kjøpe bøker. Jeg gjorde det... en liten lefse, ikke intimiderende, hehe. Sånn sett minner det mye om bordrollespill. 
Jeg er miljøskadet av norsk laiv og er raskt skeptisk til slikt, men det gir mer mening når man har laiver med hundrevis, av og til tusenvis, av deltakere. En arrangørgruppe kan umulig klare å holde styr på så mange potensielle juksemakere og duster hvis alle feks skal improvisere fysisk kamp etter et basic nevekampsystem. Selv om det er kult å stole på spillerne sine, så er ikke dette mulig på slike arrangementer, hørte jeg.

Det vanligste regelystemet heter DragonSys, et annet er Phönix. En arrangørgruppe kan altså velge å arrangere laiven sin innenfor et fastsatt sett regler (men kan mekke på dem hvis de vil), og spillerne skaper en karakter 100% på egenhånd som er kompatibel med reglene. Arrangørene gir ikke spillerne plott eller relasjoner. 
Her stoppet det litt opp for meg. Hvordan får man i gang spill hvis ingen vet noe om handlingen? 
Nei, til det har man NSC'er (nicht-spieler-charakter, eller npc om du vil), som i grunn er en kombo av IS'er (instruerte spillere) og SIS (særinstruert spiller/aka "skummelt i skogen"). En NSC har som oppgave å få plott ut i spill, og å dytte handlingen i riktig retning. En NSC kan være en bande fiender som angriper en kveld, en tilfeldig drukkenbolt som gir deg en mystisk magisk dings neste dag, eller en ånd som hjemsøker deg en natt og hvisker illevarslende drømmer til deg. Men jeg tror også det kan være en tilsyneltatende normal rolle som er med hele veien, men dette er dog litt uklart. Det kan i hvertfall være hva som helst.

Laiver i tyskland finansieres privat. Det finnes ingen offentlige støtteordninger ala Frifond å henvende seg til. Jeg er dypt imponert over hva arrangørene klarer å utrette på såpass tynne budsjetter.

Noe som forvirret meg til å begynne med var at alle de tyske laiverne jeg pratet med gjerne åpnet en samtale med "So, tell me about your character?" ... Eh, hæ? Hvasadusadu? O_o
Det viser seg at på tyske fantasylaiver er det vanlig å spille samme rolle om igjen og om igjen. Selv om laivene har null og niks med hverandre å gjøre. Selv om de foregår i totalt forskjellige univers. Rollen er likevel den samme! Hvorfor? Det er sikkert en viss affeksjonsgreie involvert, men man opparbeider seg xp ved å la en rolle oppholde seg på en laiv. Man får et gitt antall poeng per dag som man kan bruke til å erverve ser nye ferdigheter via regelsystemet.
OMG tenkte jeg og plukket opp haka mi fra gulvet. Det var helt nytt for meg! 
På denne måten blir folk veldig knyttet til rollene sine. De lager etterhvert en rikholdig garderobe og skaffer masse spesialtilpasset stæsj. Jeg vil tro rollene dermed fremstår som visuelt veldig troverdige, og man blir jo nødt til å tenke på rollens fremtid og spille deretter. Jeg vet ikke hvordan det løses med dødsfall, men jeg så noe nevnt i DragonSys-boka om gjennopplivning. Neimen om jeg vet. Høyst mystifistisk!
Det er også mulig å konvertere en rolle fra ett regelsystem til et annet.

Men det finnes som sagt mange mindre laiver som arrangeres mer slik som "vi" gjør, med samarbeid mellom IL og deltaker om rolle, eller til og med helt ferdigskrevet rolle og DKWDK og DKWDDK-regler. Dette er faktisk hva reglene heter. Det står for "Du kannst was du kannst", og "Du kannst, was du darstellen kannst". Altså at rollen din kan det som du kan, evt hva du kan improvisere frem. 

Så over til andre, sjokkerende lokale tradisjoner:

Man har laiv, og man har Vampirelaiv. Det er to forskjellige "scener" som har svært lite med hverandre å gjøre. De annonseres til og med via forksjellige kanaler. Jeg syntes nok det var litt rart at jeg ikke fant noen vampirelaiver i Berlin i høst, men jeg antok at det kanskje ikke var noe populært her ... Men nei, det er kjempepopulært, men det er altså en egen verden med egne nettsider og egne målgrupper.
Det finnes jo overløpere, men de er det få av. Og jeg oppfattet en del fordommer mot vampirelaivere, de er visst svært lette å gjenkjenne på vanlige laiver. :p Det kom selvsagt ingen rene vampirefolk på Mittelpunkt, men det var i hvertfall en og annen person med et bein innenfor. Hehe. 
Jeg har aldri vært på vampirelaiv dessverre, men jeg ble enda mer nysgjerrig på denne mystiske, hemmelige, lukkede undergrunnen av skjulte hemmeligheter og...ting... okei, jeg skal gi meg med overdrivelsene nå. :p

Foredraget om The Big Taboo, tysk laiving og nazitiden var både undeholdende og informativt. Foredraget spawnet en nesten 2-timers diskusjon ute på gangen etterpå, så det var ikke akkurat liten interesse for temaet. 
For de av oss som kom fra land hvor det er relativt uproblematisk med WW2-laiver eller bare det å bruke nazisme i en rolles bakgrunn (feks), så blir det jo litt kræsj å møte den tyske kollektive skyldfølelsen og alt som dette fenomenet innebærer. Det er veldig komplekst og omfattende, men jeg føler at jeg har en ganske unik posisjon midt oppi det. Som halvt tysk er jeg veldig godt kjent med fenomenet, men i og med at jeg ikke har vokst opp i Tyskland har jeg heller ikke blitt indirekte opplært til å ha dårlig samvittighet for min tyskhet. 
Jeg har vært på flere laiver hvor nazisme og krigen har vært tema, og har også spilt nazist. Jeg synes det er kjempeinteressant, et hav av materiale til å lage gode historier av. 
Men min gjengivelse av debatten ender her, da det er altfor mye å gå inn på og gjøre rede for ... 

Ellers var jeg bl.a. på en veldig gøyal danseworkshop og et foredrag om tilrettelegging av laiv for funksjonshemmede (med fokus på barn og unge), men jeg skal runde av med noen bilder og videoer:


Stemningsbilde fra en tysk western-laiv


Et lite utvalg flyere! De er så flinke til å reklamere for arrangementene sine her! :D


Et tilfeldig knippe Bra Folk.

....


Bisarre finske drikkeritualer hører med til enhver vellykket laivkonferanse!
EDIT: Det har kommet meg for øret at "Planter's Punch" slettes ikke er finsk, men derimot noe tyske laivere har spredd til den nordiske laivkongressen. My bad! :)Seriousness.


Pengeinnsamlingsgreie til Waldritter.


Første del av en liten dokumentar om laivserien jeg har lyst til å delta på:


En slags trailer som ble laget i anledning en zombielaiv:

10 kommentarer

.ida

24.01.2010 kl.23:50

Jeg har alltid hatt lyst til å prøve meg på laiv, eller larp. Har bare rollespilt online, og det ser så epic ut å prøve å gjøre det live!

Villemo

25.01.2010 kl.00:12

MY GOD, this is different O_O

Virker veldig RPG-aktig synes nå jeg, spesielt dette med å opparbeide seg xp for rollen og spille det samme gang på gang på kryss av laiv og setting..

På en måte kan det virke litt kjedelig, men på en annen måte veldig bra, da rollen blir så utrolig mye mer gjennomfør både i karakteristikk og kostyme, gadgets og utseende.

Ble litt interessert nå merker jeg ^_^

Therese

25.01.2010 kl.09:41

Gøy, gøy, gøy! Jeg vil også på rart, utenlandsk laivtreff :P Og ooooooh zombielaiv. Jeg vil!

Jane Amaya

25.01.2010 kl.19:15

Høres så utrolig kult ut!
sv: hihi, helt likt her :P

Frøydis Sylvestris

26.01.2010 kl.02:27

Ida Sofie: *heie på* Jeg synes så absolutt du burde være med og leke! :D

Frøydis Sylvestris

26.01.2010 kl.02:29

Villemo: Ja, jeg har ganske motstridende følelser! Interessant, men en smule skeptisk! :p

Frøydis Sylvestris

26.01.2010 kl.02:31

Therese:

Neste år skal jeg prøve å dra med litt flere nordmenn - tror jeg ja ... ;)

Dommedagspoeten Gutt

26.01.2010 kl.14:28

Jeg blir gjerne dratt med etter ørene ^^ Gjerne uten at jeg må dras med, også, men jeg trenger påminnelser og slag i hodet for å få kommet meg noe sted :p

Frøydis Sylvestris

26.01.2010 kl.23:48

Dommedagspoeten Gutt: Hehe, jeg skal huske på dette. :p Knutepunkt er i slutten av april (helga rundt den 24.), i Sverige, så da vet du det i hvertfall. :p

http://www.knutpunkt.se/

Khi

28.01.2010 kl.14:38

Å ta med seg rollen mellom ulike laivunivers høres egentlig både praktisk og knotete ut på en gang. hadde vært gøy å høre mer om hvordan det funker i praksis.

Skriv en ny kommentar

Frøydis Sylvestris

28, Oslo

Laiving, vikinger, historiske puslerier, urter og planter, gaming, nerding, tidsreiser, pene og litt mindre pene klær, gamle hus og pusekatter.

Kontakt: f.labowsky alfakrøll gmail.com
Profilbilde @ Anette Schivebloglovinhits